DATAMAP

 

SIZE: 2000 sqm

YEAR: 2018

LOCATION: V-Tower , Bar Kochva 23, Bnei Brak, Israel

PHOTOGRAPHY: Itay Benit

The offices of Datamap group extend over the two premium floors of the V Towers  (19,20) on the border of Bnei Brak and Ramat Gan. Roy David Studio was commissioned to design a modern industrial space that challenges the conservative culture of one of the largest topographical measurement companies in Israel. Datamap is a company with historical heritage of documenting many of the most important areas in the Land of Israel. "One of the things that attracted us early in the search for the concept of the project was the dissonance between the analogue aspects of measuring an existing space and the super-technological equipment required to attach the measurement itself and transfer it to the digital medium," says architect Roy David.

The group is recognized as one of the largest, most dynamic and high-quality engineering groups in geodesy, road planning and aerial photography for mapping. The group includes parent company DataMap Geographic Information Systems Ltd. and five other subsidiaries that also engaged in the same field.

The planning process was a challenging one in that the designers were required to plan a gallery floor with 4 separate staircases that could accommodate 4 different sub tenants. A task that required the intervention of a considerable number of professional elements to produce floors worthy of the work spaces of the designated company employees that would later populate them. Acoustical, structural, electromechanical and design aspects were required to work in perfect synergy to achieve the best result.

The designer chose an elegant line that preserves the qualities and values f the group - reflected in the dominant graphite color throughout the space. In addition, the studio team selected a bank of images from the world of mapping and urban planning, such as urban orthodontic grid and the use of topographic layers; These formed a conceptual basis for the design language.

In the main passage you can see a system of custom made lighting that simulate the grid of an urban city. This system aids in orientation in space, as it accompanies the central axis on each floor. In addition to the these, you can see lighting elements by  artist Ohad Benit emulating the form of air bubbles that make their way up the center of the stairway leading to the second floor of the office.

Each floor contains a central open space layout that allows the employees to enjoys the magnificent view that these floors have to offer, while executives are locates in compact yet functional rooms around the core of the building. At the top of each line of workstations, in the open space is a custom end piece that acts as a buffer between the public corridor and private work stations, in order to maintain a quiet and appropriate work environment for the company's employees.


#datamap #hightech #offices #architecture #roydavidstudio #interiordesign #industrial #custom-made #ramatgan #design #art #office #design #colors

SIMILAR PROJECTS