SIZE: 5000 sqm

YEAR: 2017

LOCATION: Azrieli Sarona Tower, Tel Aviv, Israel 


The offices of high tech company SimilarWeb are spread out over two premium floors, a total of 5,000 sqm in the Azrieli Sarona Tower in the vibrant Sarona Complex in the heart of Tel-Aviv; an area that combines historical preserved structures alongside modern skyscrapers.

Studio Roy David was commissioned to design a space that would accommodate a large scale company such as SimilarWeb, all the while allowing and emphasizing the unification and collaboration of the employees that were previously split between 3 nonconsecutive floors. An additional challenge being that the project was completed in only three short months of construction.

SimilarWeb is a pioneer in the field of big data. Providing its customers with global multi device market intelligence that helps them to understand, track, and grow their digital market share. SimilarWeb believes in values such as transparency, collaboration, and a strong sense of community that works in perfect synchronicity. Inspiration derived from their product and values guided the design team and were the basis of the design concept "the swarm" that is integrated on a macro and a micro level throughout the space.

A quote from Roy David, Architect and founder RDS:

"The development of the design concept in the SimilarWeb project was created as a direct derivative of the company's values. The search for a topological structure that exists in nature where a synchronous movement takes place between many objects that move together without being able to identify what or who leads the movement.

This was a fascinating research process that led the studio to unique exciting and inspirational results."

RDS was entrusted with a complex task; how could all the company's employees (380 in total) be seated in an open space layout and at the same time preserve the required quality of design and acoustics. The designers arranged the open space according to the various teams. Each member of each team was placed around an “inner courtyard”, a collaborative seating area that encourages teamwork and innovation. The courtyards are located adjacent to the curtain walls that provide plenty of natural daylight and a spectacular view.

To stay atop the tight schedule, the studio made the bold decision to custom design the majority of the elements in the space custom in order to meet the client's needs and reflect the swarm motif in the best way possible. The custom designed elements include: employee workstations, equipped with whiteboards and private storage units, acoustic lighting fixtures, and a variety of carpentry pieces showcased throughout the space.

At the head of every cluster of four workstations, one can find personal lockers atop which are cushioned seating for informal meetings as well as greenery.

The ceiling in the open space is exposed and painted mostly in a charcoal black. The exception being a single pipe is painted in a eye-catching turquoise. The intention being to assist with orientation in the space, being that it runs along the main pathway throughout the office space.

Hangout areas are scattered throughout both floors and are easily recognized due to the acoustic elements hung from the ceiling that resemble a “flock of birds” hovering above. Due to the open space arrangement in the majority of the office, the client emphasized the importance of the high quality of acoustics in the conference rooms. Elements such the colorful wood/wool acoustic ceiling tiles that emphasized the swarm concept in their composition. Both elements further emphasizing the swarm design concept throughout the space.

Befitting the high-tech industry, which prides itself in ensuring the wellbeing of their employees, one can find numerous recreation rooms in the space; ranging from a health café, gym, music room, VR room, meditation room and more.

#similarweb #hightech #offices #architecture #roydavidstudio #interiordesign #industrial #custom-made #rothschild #art #office #design #colors